Експерт: Фалшивите имейли от КАТ се разпознават по прикачените документи

Общество

От ГДБОП предупреждават за нова фишинг атака от фалшив имейл на КАТ. Съобщенията са за пътна призовка или фиш за извършено пътно нарушение.
Това е спам атака и то не обикновена. Това е тенденция, която прогнозирахме за 2020 г. Съобщението е писано на български. Има интересни термини, които са използвани. Така че бихте могли да бъдете подлъгани, разяснява координатор на съвета за киберсигурност на БСК Ясен Танев в ефира на Би Ти Ви.

Подобен фалшив имейл може да се идентифицира първо по това, че никоя държавна институция не би изпратила текстов документ за редактиране. Това показва, че документът е фалшив, добави Танев. Зловредните съобщения също може да се разпознаят и по телефонните номера, които нямат код за града.

Тези атаки стават все по насочени, защото вече се събират данни за нас в интернет. Веднъж заразени ставате жертва. Източват ви данните до последно и накрая ви криптират, зада ви искат откуп. Могат да ви изцеждат до края, казва експертът по киберсигурност.

Танев препоръчва да не се отварят текстови файлове, а ако има съмения, то най-добре да се обадим на институцията, от която идва съобщението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *