Регистрираха две нови огнища на африканска чума във Варненско

Варна

Нови две огнища на африканска чума бяха открити във варненска област. Едното е край Шкорпиловци, а второто в ловно стопанство Шерба. И в двата случая става въпрос за заразени диви прасета. Предприети са всички мерки за ограничаване на придвижването на дивите животни.

За новите огнища в Шкорпиловци и Шерба стана ясно по време на извънредното заседание на областната епизоотична комисия във Варна. До момента във Варна и областта нямаше други огнища на африканска чума, с изключение на заразата миналата година в село Осиново.

Заразените с африканска чума диви прасета са били намерени от ловци. След взетите проби резултатите са категорични, че животните са починали от болестта. Опасността е голяма, тъй като в този район на страната се отглеждат над 10 000 прасета – в ловните стопанства в Шкорпиловци и Шерба, а заразата бързо се разпространява.

Стоян Пасев, областен управител на Варна: Там по-притеснителното е, че районът е населен с източноевропейската порода. Да, оградени са прасетата, но пък са доста…. Въпреки всичко това в момента е открит, така че надявам се да не остане диво прасе“.

Стана ясно и че площадката от 17 декара, където трябваше да бъдат загробени заразените животни от свинекомплекса в село Брестак е негодна.

Очаква се да започнат изкопните работи в новия терен, а най-късно в понеделник трябва да започне и самото загробване на заразените животни от свинекомплекса в село Брестак.

Избраният нов терен е държавна собственост, което улеснява изваждането на всички разрешителни. От областната администрация имат готовност и за още два резервни терена – всичките близо до свинекомплекса. Освен този в Брестак, на територията на Варна има още три големи свинекомплекса – в Слънчево, Любен Каравелово и Игнатиево. Очаква се и там да бъдат обособени площадки, които да са в готовност при евентуално откриване на нови огнища на африканска чума. Защото, оказва се, че изборът на подходящ терен е също проблем за областта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *