Австралия реши: купува 12 френски подводници за $36 милиарда

Бизнес

 19 Четения

Сделката между Австралия и Франция за изграждането на флота от 12 подводници за 36.15 млрд. долара е финализирана, обяви австралийският министър на отбраната Кристофър Пайн, цитиран от DPA.

Въпреки информациите, че преговорите по огромния проект са срещнали проблеми, Пайн увери, че всички ключови аспекти на споразумението за стратегическо партньорство са завършени.

Сделката ще бъде официално подписана в началото на 2019 г., а първата от 12-те подводници ще бъде доставена на австралийския флот в началото на десетилетието, започващо от 2030 г.

Според началника на австралийските военноморския сили вицеадмирал Майкъл Нунан новите френски не ядрени подводници клас Shortfin Barracuda ще донесат на страната му регионално превъзходство.

„Класът „Атака“ ще отговори на нуждите на военноморските сили и ще помогне за защита на нашата сигурност и просперитет в продължение на десетилетия“, посочва вицеадмирал Нунан.

По-рано тази седмица група пенсионирани военноморски офицери изрази мнение, че френските подводници са твърде скъпи и сложни и трябва да се вземат предвид по-евтините алтернативи.

През 2016 г. френската държавна компания Naval Group бе избрана да построи 12 подводници в Аделаида в конкуренция с германската ThyssenKrupp Marine Systems и японското правителство. /money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.