Американска правозащитна организация разочарована от Макрон

Свят

 27 Четения

Правозащитната организация Хюман райтс уоч е разочарована от френския президент Еманюел Макрон и го упреква, че в интервю за агенция Франс прес е поставил интересите на Франция над човешките права, предаде АФП, цитирана от БТА.

Неправителствената организация представи днес в Берлин годишния си доклад за състоянието на човешките права по света през 2018 г. Преди година Хюман райтс уоч „приветства начина, по който Макрон води кампанията си, защитавайки пламенно демократичните принципи пред Националния фронт“, припомни Кенет Рот, изпълнителен директор на Хюман райтс уоч. „Но трябва да кажа, че следващата година бяхме разочаровани“, допълни той.

„На думи френският държавен глава продължава редовно да защитава човешките права, но констатираме, че когато са замесени френски интереси, Макрон запазва мълчание“, заяви Рот. Той разкритикува и политика на правителството на Макрон за ограничаване на миграцията. „Неговата защита на човешките права спира там, където са засегнати френските интереси“, повтори Рот, без да навлиза в подробности.

Изпълнителният директор на правозащитната организация одобри действията на германския канцлер Ангела Меркел, по-специално това, че е решила да преустанови продажбата на оръжия на Рияд след убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Други европейски страни също упражниха натиск върху Рияд, подчерта Рот и посочи като пример Дания и Финландия.

Франция, вторият доставчик в света на оръжия за Саудитска Арабия след САЩ, от своя страна реши да продължи продажбите, освен това разкритикува призива на Германия да последва примера й за замразяване на продажбите на оръжия за Рияд.

„Ангела Меркел е важен лидер в областта на защитата на човешките права в света“, каза Рот. Той подчерта и нейната „съществена роля“ за прилагането миналата година на прекратяване на огъня в бунтовническата провинция Идлиб в Сирия.

В доклада Хюман райтс уоч отбелязва още, че в световен план е нараснала съпротивата срещу нарушаването на човешките права. „Когато се върнем към изминалата година, онова, което наистина ни впечатли, бяха не толкова лошите новини, колкото реакцията, които те породиха“, каза Рот. „Видяхме в много части на света значителна съпротива от страна на народа“ срещу неспазването на правата на човека“, каза Рот, имайки предвид протестите срещу унгарския премиер Виктор Орбан, предизвикани от закона за по-гъвкави правила в трудовото право.

Докладът приветства появата на „неочаквани действащи лица“ в областта на защитата на човешките права, като например Организацията за ислямско сътрудничество, обединяваща 57 страни. Тази организация се присъедини към призива срещу масовото избиване на мюсюлманите рохинги в Мианма, като по този начин за първи път отправи критики към друга страна, различна от Израел. /24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.