Американските компании са репатрирали над 500 млрд. долара през 2018 година

Бизнес

 48 Четения

През 2018 година американските компании са върнали в страната над 500 млрд. долара от средствата, които са държали в чужбина, възползвайки се от данъчните промени и облекчения, но данните също така сочат, че този темп се забавя, което в крайна сметка може да премахне един от ключовите източници на подкрепа на фондовия пазар на Уолстрийт, съобщава Ройтерс.

Репатрирането на долари през периода юли – септември е спаднал до 93 милиарда долара, или около половината от обема през второто тримесечие и по-малко от една трета от 300-те милиарда долара, които бяха изпратени обратно в страната през трите месеца от януари до март, показват данните за текущата сметка на САЩ.

Притокът на репатрираните от компаниите долари последва новите правила, които позволиха на правителството на САЩ да облага печалбите, натрупани в чужбина, независимо от това къде фирмите държат техните пари. Предходните правила позволяваха на компаниите да „отлагат“ американския данък върху печалбите зад граница, освен ако тези средства не бъдат репатрирани в САЩ.

Промяната предложи мощен стимул да бъдат прибрани у дома част от трите трилиона щатски долара на американски компании, за които се смята, че са притежавани в юрисдикции, вариращи от Ирландия до Швейцария, или под формата на пари в брой, или в ценни книжа, като например в американски държавни ценни книжа.

Според инвестиционната банка JPMorgan обаче тези финансови потоци се намират в „бързо забавяща се траектория“. Разглеждайки само нефинансовите компании, JPMorgan изчислява, че през третото тримесечие са били репатрирани едва 60 млрд. долара спрямо 225 млрд. долара през първото тримесечие и 115 млрд. долара през второто тримесечие и прогнозира, че репатрирането ще намалее още през последното тримесечие на отминалата година.

Намаляването на репатрираните средства вероятно ще се отрази на фондовите борси в САЩ, тъй като кешовите потоци спомогнаха през 2018-а година да бъде финансирано рекордното в историята обратно изкупуване на акции от американските компании за общо един трилион долара.

Американските пазари на акции вече преживяха няколко мрачни месеца в края на миналата година с оглед на засилващите се инвеститорски тревоги около икономическия растеж. Последното тримесечие на 2018-а година се оказа най-лошото за широкия фондов индекс S&P500 от края на 2008-а година насам, когато беше даде старт на световната финансова криза посредством фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers.

Ако финансовите потоци се свият още повече, „допълнителният тласък, който репатрираните в САЩ средства дадоха на американските пазари на акции и облигации чрез обратно изкупуване на акции и обратно изкупуване на корпоративни облигации, вероятно ще изчезне през новата година“, посочи банката JPMorgan в своя анализ.

Междувременно пазарите на облигации отбелязаха намаляване на новите емисии, тъй като вместо това дружествата предпочетоха да привлекат приходите от репатриране. Десетте най-големи американски мултинационални компании, включително шест технологични компании, продадоха през 2018-а година нулеви облигации, след като през предходните три години набраха средногодишно около 80 млрд. долара, посочи банката Goldman Sachs, отбелязвайки, че това е подкрепило представянето на облигациите през миналата година.

Агенция Ройтерс отбеляза, че щатският долар може да бъде засегнат по-малко от тенденцията на забавяне на репатрираните средства, тъй като се предполага, че значителна част от офшорните парични средства вече са конвертирани в долари – независимо дали в брой или под формата на американския държавни ценни книжа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.