Ареаса: Венецуела е склонна да преговаря със САЩ, но при взаимно уважение

Свят

 38 Четения

Венецуела е склонна да преговаря със САЩ, но при взаимно уважение и зачитане. Това заяви венецуелският външен министър Хорхе Ареаса, цитиран от „Спутник“.

Това заяви той в изявление от петък, цитирано от венецуелското външно министерство.

САЩ призовава света да бъде готов и да предприеме конкретни действия, за да отговорят на репресиите от режима на президента Никола Мадуро във Венецуела.

Изявление на американската мисия в ООН не уточни какви действия се търсят, но заявява, че „светът наблюдава как тежката хуманитарна криза и нападенията върху основните права на човека във Венецуела се влошават всеки ден“.

САЩ допълват, че „бият тревога“ заради задържането на първия заместник-председател на Народното събрание Едгар Самбрано на 8 май. Арестът му е определен като „голяма ескалация“ на репресиите на Мадуро върху контролираното от опозицията Народно събрание.

Мадуро междувременно е наредил повишаване сигурността на посолството в САЩ, след като американските влзасти нахлуха там заради протестиращи срещу Хуан Гуайдо.

Куба протестира срещу нахлуването.

Самият Мадуро критикува решението на САЩ да се спрат полети до страната. Традиционно той критикува Вашингтон за всички проблеми на страната.

Венецуелското правителство и опозицията изпратиха пратеници в Норвегия, за да присъстват на преговори за начините за прекратяване на кризата в Южна Америка, въпреки че взаимното им недоверие и различията по ключови въпроси вероятно ще забавят шансовете за напредък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.