Арестуваха сомалиец в Италия, заплашил Ватикана с атентат

Свят

 42 Четения

Сомалиец беше арестуван в Италия по подозрения, че е член на „Ислямска държава“ и за заплахи да извърши бомбени атентати срещу църкви, включително катедралата „Свети Петър“ във Ватикана, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Полицията заяви вчера пред медиите в град Бари, че Омар Мошин Ибрахим е бил задържан на 13 декември. Вчера му беше повдигнато обвинение за подтикване към тероризъм и подкрепа на тероризма.

Ибрахим беше спрян след едномесечна операция по наблюдението му, докато се готвеше да напусне град Бари, където работел за компания за почистване. Разследването е включвало използването на подслушващи устройства. Ибрахим е бил чут да казва на някого „Нека да поставим бомби във всички църкви в Италия. Къде е най-голямата църква в Италия? В Рим.“

В друг разговор заподозреният е бил чут да възхвалява тези, които „убиват по пътя на Аллах“ и да приветства нападението срещу Коледен базар в Страсбург, при което бяха застреляни петима души.

Полицията добави, че мъжът е използвал псевдонима Анас Халил и се е наричал Юсуф в социалните медии. Той пристигнал в Италия през 2016 г. и е заподозрян, че преди това е бил член на Ислямска държава.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.