АСП издаде указания при какви мерки ще бъде възстановена дейността на социалните услуги

Варна Общество

Агенцията за социално подпомагане изготви указания за превенция на разпространението на Ковид-19 при възстановяването на дейността на социалните услуги, научи репортер на ДНЕС+.

Очаква се те да отворят в следващите дни, като до края на извънредната епидемична обстановка остават забранени посещенията и настаняванията в услугите с целодневна грижа за деца и възрастни.

В сградите трябва да се извършва често почистване, проветряване и дезинфекция. Контролът на входовете трябва да е засилен, като няма да се допускат хора с повишена температура или грипоподобни симптоми.

Доставчиците на социални услуги трябва да подсигурят предпазни средства – дезинфектант за ръце, маски, шлемове, ръкавици и др. за служителите. Потребителите, които посещават услугите, също трябва да носят маски.

Указанията са издадени на основата на отговорите от анкета, която Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и Агенцията за социално подпомагане (АСП) проведоха сред доставчиците на социални услуги.

В попълването й са се  включили 296 центъра за подкрепа на деца и младежи и 237 услуги за възрастни. Всички са изразили желание поетапно да бъдат възстановени посещенията, като в началото да се правят само индивидуални консултации. Ще продължи предоставянето на онлайн консултации от психолози, логопеди и социални работници, които бяха търсени и актуални по време на извънредното положение.

Една част от доставчиците са изразили мнение, че услуги може да се предоставят и групово при определен график. В същото време част от потребителите са заявили своите притеснения от социални контакти, тъй като имат отслабена имунна система.

Пълният текст на указанията на Агенцията за социално подпомагане може да видите тук:

https://www.mlsp.government.bg/asp-izdade-ukazaniya-za-vzstanovyavane-na-rabotata-na-sotsialnite-uslugi?fbclid=IwAR0MufC9xn85r8TuYhMlZtNR_GT-CGOi4F5gDcWm0G9_eylF3EiLKPnxLOQ

Геновева Михайлова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *