„Барометър България“ за нагласите преди евровота: ГЕРБ води с малко пред БСП

Политика

 35 Четения

ГЕРБ има малка преднина пред БСП. Това сочи последното проучване на „Барометър България” за електоралните нагласи преди евроизборите. Разликата е много малка – подкрепата за ГЕРБ е 31,9%, а за БСП – 31,2%.

Допитването е направено между 10 и 15 май със собствено финансиране на агенцията.

Резултатите от проучването сочат, че четири от партиите се очертават със сигурно представителство в Европарламента – ГЕРБ, БСП, ДПС и ВМРО.

Забелязва се и определен дял от колебаещи се избиратели, които биха могли да повлияят на крайните резултати в изборния ден, отбелязват от „Барометър България”.

На въпроса „Ще гласувате ли на изборите за Европарламент на 26 май?“ 33,8% заявяват, че със сигурност ще гласуват, 36,5% – се колебаят, а 29,7% – категорично няма да гласуват.

„Изборите в края на май по всяка вероятност няма да променят тенденцията за ниска избирателна активност на вота за Европейски парламент. Но делът на колебаещите се дали да го направят е относително висок – 36,5%, като решението им има потенциал да повлияе на резултатите в полза на една или друга политическа сила”, сочи анализът на агенцията.

На респондентите, отговорили с „колебая се“, е зададе допълнителен въпрос – ако все пак отидат до урните, за кого са по-скоро склонни да гласуват.

ГЕРБ биха могли да мобилизират 14,3% от колебаещите се избиратели и да подобрят резултата си. ВМРО имат потенциал да привлече допълнително 21,4% от тези, които все още не са взели решение. БСП в конкуренция с с „Коалиция за България“ (АБВ) могат да привлекат още 8%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.