Без конкретни решения на срещата на евролидерите в Брюксел

Политика

 52 Четения

Без конкретно решение завърши извънредната среща на лидерите от страните в Европейския съюз, която се проведе тази вечер, се казва в кореспонденция на БНТ от Брюксел.

Представителите на страните-членки се събраха, за да обсъдят резултатите от евровота и разпределянето на водещите позиции в ЕС. Във форума участва и българският премиер Бойко Борисов.

Лидерите не взеха конкретни решения, тъй като срещата имаше опознавателен характер с оглед на избора на хората, които ще заемат важните позиции в общността през следващия мандат на ЕП. Основният проблем е дали ще бъде спазена процедурата за водещия кандидат – на ЕНП е Манфред Вебер, а на ПЕС – Ханс Тимерманс. Има и партии, които са против тази процедура.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви подкрепа за Вебер.

„Ние като позиция на ЕНП сме твърдо зад него. Това е нашият шпиценкандидат, за него работихме както и за нашите български евродепутати. Това е решение на партията, ние сме дисциплинирани членове на ЕНП, така че нямаме колебания или други позиции. Ясно и точно.“ – обобщи той.

От своя страна лидерът на ПЕС Сергей Станишев заяви, че най-силният кандидат е Тимерманс.

„В тази кампания социалистите представиха най-силния кандидат за председател на ЕК и след дискусиите днес категоричното мнение на премиерите от нашето семейство е, че ние ще настояваме Франс Тимерманс да бъде изпратен за председател на ЕК като човек, който има най-силни качества.“ – посочи Станишев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.