Бисер Петков: 2030 чужденци искат да са сезонни работници у нас през това лято

Политика

 42 Четения

2030 чуждестранни граждани искат да работят като сезонни работници у нас. Това става възможно благодарение на сключената спогодба на България с Молдова, която влезе в сила у нас на 14 март. Това каза социалният министър Бисер Петков, след като беше изслушан от ресорната комисия в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

„Спогодбата урежда възможност за заетост по всички 12 режима по Закона за трудова миграция и трудова мобилност. Българските работодатели имат право чрез агенциите по заетостта да заявяват потребност от работна ръка. Съответната служба в Молдова се ангажира с осигуряването на работната сила“, заяви Петков и обясни, че първо работодателят трябва да сключи договор със съответния работник, след което той да дойде да работи у нас.

Най-търсените работници през лятото са камериери, готвачи, сервитьори, поясни министърът.

„До вчера 2030 са получили регистрация като сезонно заети лица. Ръстът спрямо същия период на миналата година е два пъти, миналата година са били регистрирани за сезонна заетост до 90 дни 1175 души. От тези 2030 чужденци 1470 са украинци, както и миналата година те преобладават, след това идват граждани от Киргизстан, Молдова и др.“, добави още той.

Министър Петков коментира и помощите за деца сираци, които се дават от началото на тази година.

„Децата, които са останали без един или двама родители имат право на тази месечна помощ, в случай че не получават наследствена пенсия от починал родител. Тази помощ се изплаща на живия родител или на настойника когато и двамата родители са починали. Тя е в размер на 115 лв. и се отпуска от агенцията за социално подпомагане. За първите три месеца на тази година са отпуснати помощи за малко над 1000 деца“, уточни министърът и добави, че тя се отпуска по Закона за семейните помощи за деца.

На въпрос каква е позицията на социалното министерство относно искането на бизнеса да не се плащат първите три дни болнични, Петков отговори, че това искане е от 2010 г. когато е било въведено поемането на първите три дни от работодателя. Той подчерта, че от тогава, бизнесът иска да се върне старият режим, при който те са поемали само първия ден.

„В началото на годината работна група подготви проект за изменение в Кодекса на труда, но поради това, че не бяха подкрепени тези промени те не продължиха по-нататък. Беше поставено искане да се сложат на масата по-големи теми, свързани с колективното трудово договаряне и социалния диалог и насърчаването им чрез промени в Кодекса. Затова ние сме в процес на създаване на работна група със социалните партньори, която ще работи за промени в Кодекса по тези големи теми“, заяви Петков и добави, че на този етап не стои на дневен ред корекция в режима нито на размера, нито на това кой ще плаща първите три дни от болничния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.