Борисов: С новите изтребители ще пазим и Северна Македония

Политика

 98 Четения

С премиера на Северна Македония Зоран Заев се договорихме, когато придобием новите самолети, да пазим и тяхното въздушно пространство. Това ще е добре и за нас, и за тях. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който наблюдава учението „Ответен удар – 2019 г.“ в Ново село.

Премиерът бе заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.

„Много бих искал тези, които ни критикуват, че имаме американска база в Ново село, да видят какво прекрасно съоръжение е. Тук участват от Гърция, Албания, Македония, САЩ. В България всички идват на учения. Имаме надежда техника, която модернизираме. Над 5 хил. американски военни преминават от тук на обучение. Продължаваме да модернизираме това, което през годините е унищожено. Продължаваме да модернизираме танковете, ремонтираме казармите“, заяви Борисов.

Военният министър и началникът на отбраната потвърдиха думите му.

„Последните няколко години са отделени толкова средства, колкото не са отделяни десетилетия. Всяка година има план и проекти“, заяви Каракачанов и посочи, че за две години не му е отказано нищо от това, което е поискал.

Каракачанов подчерта, че техниката е нужна за обучение на армията, така че да изпълнява своите задължения.

Ген. Андрей Боцев съобщи, че очаква до края на следващата седмицата да стартира проектът за Сухопътните войски, като продължава работата и за военните кораби.

Той посочи и че се работи по график до 2024 г. да се отделят по 2% от БВП за отбрана, което е изискване на НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.