Борсите в Азия и Европа последваха силния спад на Уолстрийт

Бизнес

 19 Четения

Фондовите борси по цял свят реагираха негативно на решението на Фед да повиши основните си лихви и на последвалия спад пазара на акции на Уолстрийт към 15-месечни дъна, предаде БНР. 

Токийският фондов индекс Nikkei приключи търговията в четвъртък с понижение от 2,84%, следвайки и напълно очакваното от инвеститорите решение на Японската централна банка да запази без промяна досегашната си политика на рекордно ниски лихви. Индексът Hang Seng се понижи с 0,94%, китайският индекс Shanghai Composite – с 0,52%, южнокорейският Kospi – с 0,9% и тайванския индекс Taiex – с 1,11%.

Подновеното напрежение на пазарите на акции е факт, след като снощи Федералният резерв на САЩ повиши основната си лихва за четвърти път в рамките на отминаващата година и сигнализира, че ще продължи с политиката на затягане на лихвите и догодина, макар и с малко-по-умерено темпо. Решението на Фед разочарова инвеститорите на Уолстрийт, които се надяваха, че сериозните турболенции на финансовите пазари в последно време ще накарат централната банка да обмисли пауза в цикъла на увеличаване на краткосрочната федерална фондов лихва.

След решението на Фед основните американски фондов индекси се оказаха под нов силен натиск от продажби, като DJIA приключи снощната търговия със спад от 352 пункта (понижение с 1,49%), заличавайки първоначален ръст с около 382 пункта, който беше факт преди края на заседанието на централната банка. Индексът S&P500 пък се понижи с 1,54% до най-ниско ниво от септември 2017-а година, а технологичният индекс Nasdaq Composite се срина с 2,17%. Инвеститорското разочарование от политиката на Фед се отразява негативно и на днешната извънборсова търговия, където фючърсите на DJIA се понижават с нови над 100 пункта (понижение с 0,47%), на S&P500 – с 0,54% и на Nasdaq 100 – с 0,54%.

Европейските фондови пазари също стартират днешната търговия със солидни загуби, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 1,43% до най-ниски нива от декември 2016-а година, германският индекс DAX 30 – с 1,44%, френският CAC 40 – с 1,47% и британският FTSE100 – с 1,27%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.