БСП няма да се върне в този парламент дори и за ветото на Изборния кодекс

Политика

 33 Четения

БСП няма да влезе повече в този парламент. Това заяви зам.-шефът на лявата група Крум Зарков след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

За нас този парламент е изчерпан, не решава нито един от проблемите на гражданите и ще се саморазруши. Избори 2 в 1 са възможни, обясни Зарков. И уточни, че рестартът на политическия процес минава през избори.

Що за парламентаризъм е този, в който премиерът, а не депутатите решават каква да е позицията им, попита соцдепутатът. Където се правят промени на все още необнародвани промени. Защо председателят на парламента е подписана 6-а в промените, първият по конституция човек е шести – това е мястото, което тази управляваща коалиция определя на парламентаризма, коментира той. Според БСП спасението на парламентаризма минава през разпускане на това Народно събрание.

Затова червените са направили график за структурите си и тръгват из страната да решават проблемите на хората по места. Няма политическа стабилност, няма и икономическа, малкият бизнес е мачкан, няма и социална справедливост. Гражданите са толкова убедени в безсилието на институциите, че се самоорганизират, обясни Зарков.

Призна обаче, че не приемат с лекота решението за напускане. Но трибуната на парламента има смисъл само, когато има последици и кой да ни чуе, обясни соцдепутатът.

БСП няма да се върне в пленарната зала дори и ако президентът наложи вето на Изборния кодекс. „Президентът е налагал 13 пъти вето, колко пъти се вслушаха в него. Ще ни трябват гаранции, че този път ще се вслушат в аргументите, иначе ще легитимираме само действията им“, категоричен бе Зарков. И обясни, че БСП часове наред са аргументирали тезите си за Изборния кодекс, но управляващите не ги чули.

Лошата новина е, че урокът на управляващите не е научен. Късно снощи панически и без подготовка беше внесен нов законопроект. Но една грешка не може да бъде поправена с друга грешка, коментира червеният юрист. И обясни, че управляващите се опитват да неглижират ролята на държавния глава. Хубаво е, че ГЕРБ промени позицията си, но трябваше да се изчака президентът или да наложи вето и то да бъде обсъдено, или, ако пусне закона, да внесат нови промени, допълни Зарков. И обясни, че отново има безпрецедентна ситуация. /24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.