БСП ще си сътрудничи с „Демократична България“ на ниво експерти за честни избори

Политика

 56 Четения

БСП ще си сътрудничи с „Демократична България“ на ниво експерти – ще си помагат взаимно с членовете в секционните комисии, със застъпници и наблюдатели, и с тяхната платформа „Ти броиш“, пише „24 часа“. Разговор за това е имала соцлидерката Корнелия Нинова с ръководството на партията.

Нинова разказа това по повод поканата, която БСП бе отправила към ДБ за включване в разговорите, които червените имат с партии и неправителствени организации за обсъждане на общи действия за честни избори. В момента се провежда третата такава среща, като дотук в инициативата са около 50 формации.

„Поканихме и Мая Манолова, но тя изобщо не отговори. Очевидно темата за общ фронт за честни избори не е интересна за нея“, каза Нинова.

Всички партии и организации, които се включат в инициативата на БСП, ще подпишат обща декларация. В нея се настоява веднага да бъде внесено за обсъждане в пленарната зала предложението на БСП за въвеждане на видеонаблюдение при броенето на бюлетините и съставянето на протоколите от изборния ден. „Внесохме го на 21 януари, но още не се гледа, явно управляващите се страхуват от истината за изборите“, коментира Нинова.

Според нея има достатъчно парламентарно време промяната в Изборния кодекс да се разгледа. „Когато има лобистки закон, сме виждали практики от управляващите един закон да се гледа и на 2 четения в един ден“, допълни лидерката.

Запитана дали в БСП трябва да има вътрешнопартийно допитване не само по темата за бъдеща управленска коалиция, но и за подкрепа за втори мандат на Румен Радев и Илияна Йотова, Нинова обясни, че такива важни въпроси се решават от колективните органи на партията. „Всеки, който има някакво предложение, да го внесе и Националният съвет ще реши“, допълни тя.

По-рано днес във фейсбук Кирил Добрев поиска да има вътрешно допитване за подкрепа за втори мандат на президента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.