„Булгаргаз” предложи поевтиняване на синьото гориво

Общество

 341 Четения

Цената трябва да бъде утвърдена от КЕВР

„Булгаргаз” внесе актуализирано заявление за утвърждаване от КЕВР на цена на природния газ за февруари 2022 г., с включени последно заявени количества от клиенти и отчетни стойности на ценообразуващите компоненти към 31.01.2022 г.

Предложената за утвърждаване цена е 109.88 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) или 56.18 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ.

Предложената за утвърждаване цена за февруари 2022 г. е по-ниска с 23.53 лв./MWh или със 17.64% спрямо действащата през януари 2022 г. За сравнение, цените на европейските газови пазари за доставки през февруари 2022 г. надвишават 85 EUR/MWh.

Предстои решението да бъде взето по-късно днес.

Случващото се в „Булгаргаз” се превърна в тема на заседанието на енергийната комисия в парламента. Става въпрос за изказването на премиера Кирил Петков, че очаква да има обвинения в „Булгаргаз”.

„Той следва да сигнализира съответните органи. Това не са министър-председателя. Издаването на присъди или обвинения е редно да е от правораздавателните органи, а не да чуваме очакванията за обвинения”, заяви Николина Ангелкова от ГЕРБ.

„Не коментирайте изказването на премиера. И Борисов говори за битка между две банди от Хасково”, заяви Емил Георгиев от БСП.

По време на заседанието беше изтеглен и жребият за прекртяване мандатите на двама от членовете на КЕВР. Това са Георги Златев и Владко Владимиров. Тегленето определи, че Александър Йорданов ще изкара мандата си докрай.

Депутатите в комисията не приеха проекта на решение на ГЕРБ за 100% компенсация за тока на храмове, общини, училища и др. Въпреки това по процедура ще се разгледа и в пленарна зала, защото е проект на решение, а не законопроект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.