България е задействала Механизама на ЕС за гражданска защита, поискали сме кислородни апарати, маски и легла за спешни отделения

Общество

 5 Четения

Причината, която е изтъкната от правителството на Радев е тежката ситуация с КОВИД-19 в страната

България е задействала Механизма на ЕС за гражданска защита. Това потвърди днес говорителят Европейската комисия Балаж Уйвари.

По думите му българскитв властите са поискали задействането на тази опция още във вторник. А причината – тежката ситуация с КОВИД-19 в страната.

Той обясни, че е поискано медицинско оборудване в това число –  значителен брой апарати за обдишване, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски.

„Това което правим в момента е чрез Координационен център за бърз отговор да видим кои държави членки на ЕС, както и с всеки друг е в състояние да осигури поисканото оборудване.“  каза още говорителят.

Ако е необходимо транспортиране, Комисията поема 75 на сто от неговата стойност“,  припомни още Балаж Уйвари.

Помощта ще бъде оказана и чрез наличните запаси на rescEU – резерва на Механизма. Негови складове има в редица страни членки.

Механизмът за гражданска защита съгласува действията в отговор на природни и причинени от човека бедствия на равнище ЕС.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *