България на 31 място в Европа по достъпност на природен газ за населението

Свят

 46 Четения

България е на 31 място в класацията на европейските страни по достъпен за населението природен газ.

Експерти изготвиха рейтинг сред 33 европейски държави за достъпа на природен газ до населението през първата половина на 2019 година.

Класацията е публикувана от РИА Новости и е изготвена по данни на Центробанк, ОИСР, Евростат, статистическите комитети и регулаторните органи на страните.

Според таблицата, количеството газ, което можем да си купим със средната заплата в нашата страна, е 1 152,9 куб.м. Промяната в цената на газа в национална валута за годината в проценти е 16,6%. Цената в България на 1 000 кубически метра м газ в американски долари е 504,4.

Сърбия е едно място пред нас – на 30-то – с 1 184,8 количество газ, достъпно за средна заплата.

На първо място в класацията е Люксембург с впечатляващото количество от 7 870,1 куб.м газ, достъпно за населението на страната на месец за средната месечна заплата. Цените на газа в страната са сравнително ниски, докато средната заплата е една от най-високите в Европа. На 2-ро и 3-то са Казахстан и Русия със съответни стойности от 7 521,4 и 6 651,6 куб. м газ. В Казахстан заплатите са сравнително ниски, но цените на газа, както и в Русия, са сред най-ниските от всички страни, участващи в рейтинга. Следват ги Великобритания и Германия. Сред десетте страни с най-доби условия за жителите си по отношение на газ са и Белгия, Ирландия, Австрия, Холандия и Дания.

Турция е на 16-то място с 2 016,5, а Гърция на 19-то с 1925,9 куб. м газ, достъпен за хората, живеещи в тези страни.

Най-малко количество газ могат да си позволят да купуват гражданите на Украйна. При средни доходи можете да си купите малко повече от хиляда кубически метра, което е почти осем пъти по-малко, отколкото в Люксембург. Цените на газа в Украйна по европейски стандарти са ниски, но в същото време страната има много ниски заплати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.