Бюджетът на Варна за 2019г. е почти половин милиард

Варна

 33 Четения

Исторически рекорден ще е тазгодишният бюджет на община Варна, заедно с привлечените средства по европрограмите той ще приближи половин милиард лева. Това заяви в ефира на Дарик радио зам.-председателят на общинския съвет д-р Янко Станев. По думите му най-голямото постижение обаче е не високата макрорамка, а фактът, че е постигната без да се увеличава данъчната тежест за гражданите и за фирмите.

Очакваните приходи са разчетени за 406,7 млн. лв. Други 90,7 млн. ще бъдат привлечени от европейските програми, по които ще се финансират важни за града инфраструктурни проекти. Сред най-значимите д-р Станев посочи изграждането на ново рибарско пристанище в Аспарухово, спортен комплекс във „Вл. Варненчик“, в кв. „Виница“, на ул.“Студентска“, плюс спортни площадки в десетки варненски училища.

Според зам.-председателя на общинския съвет амбициозна е и капиталовата програма на общината, в която 75 млн. лв. са предназначени за реконструкция и разширяване на пътната инфраструктура, а на 28 млн. лв. възлиза план-сметката на функция чистота.

Бюджетът продължава традицията да способства за развитието на Варна както като местна икономика, така и като разрастващ се по население град, обобщи д-р Станев. И добави, че политическата битка занапред трябва да бъде фокусирана върху условията за повишавате на доходите на хората.

Очаквайте подробности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.