Великобритания обмисля санкции на предприятия и хора, имащи връзки с Кремъл

Свят

 386 Четения

Великобритания ще наложи санкции на предприятия и хора, които са най-тясно свързани с руския президент Владимир Путин, ако Русия предприеме някакви действия срещу Украйна, съобщи Ройтерс. Това предупреждение днес беше отправено от главния секретар на финансовото министерство Саймън Кларк.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Лондон – или „Лондонград“, както понякога го наричат – се превърна в предпочитана дестинация за потока от пари от бившите съветски републики.

Противниците на Путин неведнъж са призовавали Запада да стане по-строг към идващите от Русия пари, но олигарси и руски официални лица продължават да се хвалят с баснословното си богатство в най-луксозните европейски дестинации.

„Заявяваме пределно ясно, че ако Русия предприеме по-нататъшни действия срещу Украйна, тогава ще затегнем още повече режима на санкциите и ще насочим мерките към онези предприятия и хора, които са с най-тесни връзки с Кремъл“, заяви Кларк пред Скай Нюз.

Британското правителство ще въведе нови законодателни мерки тази седмицата, за да разшири обхвата на санкциите, които може да прилага спрямо Русия в усилията си за възпиране на агресията спрямо Украйна, заяви вчера външната министърка Лиз Тръс.

САЩ, Европейският съюз и Великобритания многократно предупредиха Путин да не напада Украйна, след като Русия разположи около 100 000 войници близо до границата с бившата съветска република.

Руски официални лица твърдят, че Западът е обхванат от русофобия и няма право да поучава Москва как да действа, след като военният съюз НАТО се разшири на изток след падането на СССР през 1991 г. Русия също допълва, че с действията си Северноатлантическият алианс е предизвикал хаос в Ирак и Сирия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.