Висока опасност от лавини и днес

Общество

 38 Четения

И днес остава в сила високата степен на лавинна опасност в планините, пише „Фокус“, позовавайки се на данни от Планинската спасителна служба (ПСС)

Туристите трябва да се придвижват само по зимната маркировка. Карането на ски извън обработените терени не е препоръчително, съобщават планинските спасители.

В най-високите части на планините – над 2 000 метра, има преминаваща мъгла. Времето е облачно и тихо. Умерен вятър духа в Рила и Пирин.

Температурите са между -7 и -10 градуса.

Снежната покривка е между 70 см и 90 см, близо метър в Стара планина.

Пътеките не са разбити и ходенето във високите части е по-трудно, така че туристите трябва да предвидят повече време, съветват от ПСС.

Лифтовете в курортите работят, работи и този за Мальовица.

Припомняме, на 11 януари, петък, двама мъже загинаха над Банско, в района на връх Тодорка, след като се озоваха на пътя на лавина.
Впоследствие стана ясно, че двамата били любители на екстремните зимни спортове и се спускали на нерегламентирано място, при което предизвикали свличането на лавина. Въпреки действията на спасителите, младежите не бяха извадени живи от снежния капан.

По-късно същия ден се наложи спасителите да организират втора акция за издирването на пет деца, които се спускали със сноуборд извън пистите над Банско. Децата бяха намерени от спасителите в улеите на Дамянишкия дял.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.