ВСС обсъжда процедурата за избор на следващ главен прокурор

Общество

 35 Четения

Висшият съдебен съвет ще обсъжда процедурата за избор на следващ главен прокурор. Прокурорската колегия на Съвета предлага тя да започне на 15 юли, а изборът на нов Обвинител номер едно да е на 14 ноември.

Прокурорите в съдебния кадрови орган предлагат старта за надпреварата за най-силния пост в съдебната система да е на 15 юли. В рамките на две седмици ще има четири заседания на ВСС – с възможност за издигане на кандидати. На номинации право имат поне трима членове на прокурорската колегия и правосъдният министър. Данаил Кирилов вече обяви,че няма да го прави, за да не политизира избора. Така в предпоследния ден на юли ще е ясно кой или кои ще са кандидатите да оглавят държавното обвинение след 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров. Спекулира се както с имена на действащи прокурори и съдии, така и с юристи, извън системата.

Ще спечели този, който получи подкрепата на поне 17 от членовете на ВСС. Но ще стане следващ главен прокурор, ако под предложението за избора му подпис сложи президентът Румен Радев, който недвусмислено показа, че не гледа на ролята си в процедурата като на протоколна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.