Във Варна тестват скалпел 10 пъти по-остър от върха на топлийка

Варна Общество

 24 Четения

В УМБАЛ „Света Марина“ тестват високотехнологичен скалпел, който е 10 пъти по-остър от върху на топлийка. Това съобщават от Медицинския университет във Варна.

Високотехнологичният скалпел дава възможност на доц. д-р Николай Сапунджиев и екипа на клиниката по УНГ болести да извършва изключително фини и точни разрези на всякакви тъкани в областта на главата и шията. Става дума за модерно поколение CO2 лазер, който намира приложение както при тежка патология, така и при чисто естетически интервенции.

Подобен лазер се прилага за първи път във Варна. Фазата е тестова, но ранните резултати надминават очакванията на екипа, съобщават още от МУ – варна.

Модерният скалпел дава възможност за изключително прецизно отстраняване на тумори на кожата и меките тъкани. С помощта на високотехнологичния инструмент доц. д-р Сапунджиев извършва пластика на меките тъкани във фаринкса при пациент, страдащ от затруднено дишане и хъркане.

Лазерът може да бъде прилаган както при новородени, така и при хора в напреднала възраст. „Най-малкият ни пациент в момента е 3-годишен – при него се налага интервенция заради хипертрофия на тонзилите“, сподели специалистът.

Най-възрастният пациент на екипа на доц. Сапунджиев е 80-годишен пациент с кожен тумор на ухото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.