Възрастта на ректорите вече ограничена – до 65 години

Политика

С 94 „за“, 7 „против“ и 10 въздържали се народните представители приеха на второ четене ограничаване на възрастта за ректорите на университетите да е до 65 г.

„На ръководна длъжност не могат да бъдат избирани лица, чиято възраст към датата на избора не позволяват да изпълнят поне половината от законоустановения мандат до навършване на 65-годишна възраст“, е записано вече в закона за Висшето образование, който се разглежда днес в пленарна зала на второ четене.

Тези ректори, които са над възрастта обаче ще завършат мандата си, бе обяснено от трибуната в НС. Тази точка от закона събуди възмущения у левицата, която се разцепи в мненията. Валери Жаблянов се възпротиви на решението като посочи аргментите да се даде път на младите като неоснователни, но Румен Гечев също от БСП каза от трибуната, че подкрепя изменението.

Подобни тестове са приети в някои от учебните заведения. Нищо не пречи на един преподавател, ако не е декан или ректор да не развива научна дейност. Няма незаменими хора. Какъв е този професор, който след 10 г. няма някой след него, каза Румен Гечев. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *