Вълчев: Връзката с пазара на труда е сред основните теми в образованието

Политика

 19 Четения

Връзката с пазара на труда е една от основните теми в сферата на образованието, заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде репортер на БГНЕС.

Министър Вълчев бе изслушан в Народното събрание по настояване на ГЕРБ, където поясни пред депутатите на ръководеното от него министерство за подобряване на връзката между образованието и пазара на труда.

„Днес времето е по-бързо от вчера, утре ще бъде по-бързо от днес. Голяма част от професиите днес съществуват, но утре няма да са налице. Това, за което имаме относителна увереност, че всяко едно дете трябва да придобие т. нар. ключови компетенции. Динамиката на времето води до това, че необходимостта от индивидуализирани специализирани знания за различните стопански субекти е все по-голяма. Това предполага системите на образованието да реагират все по-динамично и да бъдат в съответствие с потребностите на пазара на труда“, смята министър Вълчев.

Според него едно от сериозните предизвикателства за страната ни е и демографската ситуация. През следващите десетилетия постъпващите на пазара на труда млади хора ще бъдат едва 2/3 от навлизащите в пенсионна възраст. „Това означава недостиг във всички сфери и сектори, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Образователната система не може да реши този недостиг, но може да направи две неща – да не допусне нито едно дете да отпадне от образователната система и осигури съответствие с потребностите на пазара на труда“, обясни образователният министър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.