Външните министри от ЕС обсъдиха Украйна, Сирия и Венецуела

Свят

 30 Четения

Украйна, Сирия, Венецуела и Африканският рог бяха основните теми в дневния ред на Съвет „Външни работи“, който се проведе днес в Брюксел. От българска страна в заседанието участва заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева, съобщиха от пресцентъра на Външно.

Първите дипломати потвърдиха силната подкрепа на ЕС за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна и отправиха нов настоятелен призив за незабавно освобождаване на задържаните през ноември 2018 г. украински моряци. Обсъдиха конкретни мерки в отговор на незаконните действия на Русия в Азовско море и в подкрепа на пряко засегнатите украински региони.

“С днешната дискусия в навечерието на петата годишнина от протестите на Евро-Майдан ние отправяме ясно послание в подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за дипломатическите усилия за устойчиво и мирно уреждане на конфликта в източната част на страната”, заяви в изказването си министър Захариева. По отношение на реформите, тя отбеляза, че трябва да признаем напредъка, постигнат от Украйна на фона на продължаващите заплахи за нейния суверенитет и териториална цялост.

“В контекста на предстоящите избори трябва да подкрепим усилията на Украйна за противодействие на опити за външна намеса и дезинформационни атаки”, каза още българският външен министър. Друг важен момент е необходимостта украинските власти да гарантират правата на националните малцинства, особено при осъществяване на реформите в сферата на образованието, държавната езикова политика и децентрализацията, заяви още Екатерина Захариева.

Съвет „Външни работи“ проведе дискусия по Сирия, в контекста на предстоящата през март Трета конференция в Брюксел в подкрепа на страната и региона. Обсъдена бе новата динамика след обявеното изтегляне на американките войски. Изразена бе загриженост от предизвикателствата пред сигурността в провинция Идлиб и североизточна Сирия, както и от затруднения достъп за хуманитарната помощ. Министрите заявиха подкрепата си за новия специален пратеник на ООН Геир Педерсен, като подчертаха необходимостта режимът в Дамаск да се ангажира сериозно с политическия процес.

Министрите на външните работи продължиха да следят отблизо и развитието на ситуацията във Венецуела. Приветстваха резултатите от първата среща на Международната контактна група от Монтевидео, потвърждаващи необходимостта от провеждането на свободни, честни и прозрачни президентски избори като единствен изход от дълбоката политическа криза. Потвърдена бе силната загриженост за тежката хуманитарна ситуация във Венецуела и нейния трансграничен ефект.

Върховният представител Федерика Могерини информира Съвета за осъщественото миналата седмица свое посещение в региона на Африканския рог. Направен бе преглед на развитията в Судан и Сомалия, както и на новата динамика в отношенията между Етиопия и Еритрея. Изразена бе загриженост от предизвикателствата пред сигурността, потвърдени от неотдавнашните терористични актове в Могадишу и Найроби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.