В Япония промениха ключов закон

Свят

 36 Четения

Японският парламент прие в събота законодателни промени, които за пръв път в следвоенната история ефективно вдигнаха забраната за използване на чуждестранни работници в страната. Новите изменения, гласувани от управляващата коалиция, водена от Либералдемократическата партия (ЛДП) на страната, ще влязат в сила от април следващата година, когато започва новата фискална година в страната.

Работните разрешения в страната се издават на висококвалифицирани чуждестранни специалисти само в изключително тесен кръг от области – например изследователи и учители, музиканти и спортни треньори. Употребата на чужденци в областта на ръчния труд е по принцип забранена, въпреки че в тази област наскоро беше разрешено смекчаването им под формата на ограничена покана за така наречените стажанти от развиващите се страни.

Сега правителството възнамерява да въведе нова система за относително широка заетост на работниците имигранти. Те ще ги използват в около 14 сектора на икономиката, където има все по-голям недостиг на работници. Това е преди всичко строителство, земеделие, грижи за болните и възрастните хора, корабостроенето.

Чужденците, които имат достатъчно познания за японците, се очаква да издават дългосрочни визи за период до пет години без право да вкарват семействата си в Япония. Дори по-квалифицираните чуждестранни работници ще могат да удължават визите за неограничен период от време, включително до получаване на разрешение за постоянно пребиваване. Представители на тази категория ще получат правото да поканят семействата си в Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.