Гешев: „Дунарит“ или да е държавен, или да плати на вложителите в КТБ

Крими

 41 Четения

Военният завод „Дунарит“ е актив на „Корпоративна търговска банка“ и НАП и КПКОМПИ би трябвало да имат интерес да го придобият, а вложителите на фалиралата банка е логично да искат той да се продаде и да си получат парите. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира пред журналисти сагата с предприятието.

Заводът обаче бил интересен и определен кръг от лица, полагали усилия той да не отиде при вложителите от КТБ или в държавата, посочи още Иван Гешев.

Той разясни, че завод „Дунарит“ е придобит със средства от КТБ по начина, по който са придобити всички други предприятия от организираната престъпна група, за която е внесен обвинителният акт. Тя е с ръководител Цветан Василев.

Гешев заяви, че не се интересува от обясненията на бизнесмена Емилиян Гебрев днес, след като беше привикан от Националната следствена служба (НСлС) на разпит.

„Какво е обяснявал Гебрев, дали е заедно с подсъдимия Цветан Василев, дали отделно от него или е негово поставено лице и дали са заедно на партия, както казват на улицата, не ме интересува“, отсече зам.-главният прокурор.

Гешев посочи, че се интересува от това дали е извършено пране на пари и дали може да бъде доказано от прокуратурата.

Той смята, че държавата трябва да се интересува активът на „Дунарит“ да отиде към НАП и КПКОНПИ.

Заводът бил купен с пари от КТБ. „Дунарит“ имал сериозна търговска дейност и бил важен за българския военно-промишлен комплекс, обясни Гешев.

Неговото лично мнение не като прокурор било, че е нормално да бъде част от активите на КТБ в несъстоятелност. „Ако синдиците успеят да продадат активите, би трябвало да се плати на хората, които са останали без заплати – или така наречените негарантирани вложители“, подчерта Гешев.

Той припомни, че върху акциите на заводите имало обезпечени запори от КТБ.

Припомняме, че през 2017 г. лицензът на оръжейния завод „Емко“ беше замразен заради констатирани нарушения при съхраняването на боеприпаси и взривни вещества.

През август и септември няколко пъти работници от завода се събраха и протестираха, включително под прозорците на Министерски съвет, докато през октомври месец лицензът за търговия на „Емко“ бе възстановен.

Собствениците, управата и работниците от „Емко“ настояха освен лиценза да си получат обратно и договорите, прехвърлени към ВМЗ във времето, когато заради нарушения на безопасността, бяха лишени от лиценз.

Министър Караниколов пък посочи преди дни, че след като лицензът е върнат, „Емко“ може да прави каквото иска с продукцията си, а протестите на работниците от „Емко“ той определи като „рекет“ към държавата. news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.