„Гласове“: Сербезова е подписала поръчката за тестовете, от която вчера се отказа

Анализи

 1,193 Четения

Документите имащи отношение към процедурата отиват в КПКОНПИ

На 30.12.2021 г. министърката на здравеопазването проф. Асена Сербезова е подписала поръчката за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждането на индивидуално неинвазивно изследване за COVID-19 на ученици от 1-и до 12-и клас. Това пише Glasove.bg като цитира свои информирани източници.

Вчера проф. Сербезова прекрати процедурата като обяви, че отговорността за нея е на служебния министър Стойчо Кацаров.

От своя страна д-р Кацаров отрече да е сключвал спряната поръчка за бързи щадящи тестове за учениците. Според него процедурата е осъществена след края на мандата му – на 30 декември, когато министър на здравеопазването вече е проф. Асена Сербезова. Източниците на „Гласове“ потвърдиха думите му. Според тях самата Сербезова първо е подписала процедурата, а после я спряла.

Вчера от пресцентъра на Министерството на здравеопазването съобщиха, че прекратяването на процедурата е следствие от извършена проверка от дирекция „Вътрешен одит“. В доклада си до здравния министър проверяващите констатират пропуски при организацията на процедурата.

Всички налични в МЗ документи, имащи отношение към тази процедура, ще бъдат предоставени на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), добавиха от здравното министерство.

До края на настоящата седмица, при спазването на максимална прозрачност и осигуряване на равнопоставеност на участниците, Министерството на здравеопазването ще публикува нова покана за закупуване на необходимото количество тестове. Предвидено е представители на Министерството на образованието и науката също да бъдат членове на комисията, изготвяща изискванията към участниците и разглеждаща постъпилите оферти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.