Гласуването на българите на Острова е под въпрос при Брекзит

Свят

 32 Четения

Българите във Великобритания няма да могат да гласуват на евроизборите, ако Брекзит се случи на 29 март. Това се посочва в петиция до премиера Бойко Борисов, президента Румен Радев и омбудсмана Мая Манолова, подписана от 150 българи, участвали в секционни избирателни комисии в чужбина.

След излизането на Обединеното кралство от Съюза там няма да има законова възможност за изборни секции извън дипломатическите представителства, а българската диаспора е над 100 хиляди души, каза за Дарик координаторът на доброволческата мрежа за изборни секции в чужбина Димитър Иванов. Сънародниците ни не биха могли да гласуват и в България или друга държава-членка, тъй като няма да са изпълнили условието да са живели там най-малко три месеца преди изборите, добави той.

След Брекзит българите във Великобритания може да се окажат блокирани да упражнят конституционното си право на глас, посочи Димитър Иванов:

„Става въпрос за чл. 350 от Изборния кодекс, който засяга всички български граждани, които живеят извън ЕС и към датата на съответните избори последните три месеца не са били в страна от ЕС. 

Досега този проблем го усещаха предимно живеещите в САЩ, Канада, Турция, Швейцария и Норвегия, но ето че сега се засегна сравнително голяма българска диаспора – 100 000 души, които живеят във Великобритания. При условие че има хипотеза да се случи Брекзит към края на март, към датата на изборите те няма да имат тези три месеца уседналост и ще бъдат изключени от възможността да упражнят правото си на глас“, коментира Иванов.

Европейският съюз призова държавите членки да дадат възможност на гражданите си да участват в евроизборите, независимо къде живеят и от колко време, а България е една от малкото страни, които не го правят, каза още Димитър Иванов.

Той добави, че в петицията си предлагат изборните правила, които важат за държавите членки, да се приложат и за страните от Европейската асоциация за свободна търговия, към която принадлежат държави като Швейцария, Норвегия и Великобритания. /dariknews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.