Гръцко издание: Бунтът на Панос Каменос продължи едва 4 часа

Свят

 24 Четения

Една от водещите теми на днешния гръцки печат са изказванията на гръцкия министър на отбраната и лидер на по-малкия партньор в управляващата коалиция, партията Независими гърци, Панос Каменос, който вчера заплаши, че ще напусне правителството след завършване на процедурата по промяна на конституцията в Република Македония, предава БТА.

Думите на Каменос в началото бяха предадени противоречиво, но в края на краищата стана ясно, че на среща с военнослужещи в Лариса той е заявил, че ще напусне кабинета, ако процедурата по прилагане на Преспанското споразумение бъде завършена от македонския парламент. По-късно обаче Каменос уточни, че всъщност е имал предвид трайната позиция на Независими гърци, че той и партията ще се оттеглят от кабинета, когато и ако Преспанското споразумение достигне до гръцкия парламент.

„Неспирен трилър с Преспа“ е заглавието в „Катимерини“, който пише, че Преспанското споразумение отново се очертава като ключов въпрос за политическите процеси в страната в момент, в който тече обратното броене в процеса на конституционните промени в Скопие. Но докато от една страна пропастта между Независими гърци и СИРИЗА се разширява, Партията Потами е по-близо до това да каже „да“ на споразумението с решение на ръководството си, в което се казва, че Потами подкрепя разрешаването на въпроса чрез Преспанското споразумение, но очаква да види точните формулировки на конституционните промени в Република Македония.

За „двойно салто“ на Каменос по въпроса за Преспанското споразумение пише „Елефтерос типос“. Изданието изчислява, че досега Каменос е заплашвал с оставка точно седем пъти по различни поводи и коментира, че въпреки че Независими гърци са последната опора на настоящото правителство и имат едно от най-важните министерства, новината, че министърът на отбраната заплашва с оставка, е неотменна част от естествения ход на политическите дела в страната.

„Та неа“ пише, че бунтът на Каменос е продължил едва четири часа. „Ефимерида тон синдактон“ също посочва, че е настанало объркване по въпроса кога точно Каменос си партията му ще напуснат правителството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.