Гърция: Русия да не се меси във вътрешните ни работи

Свят

 20 Четения

Със самото си подписване Преспанският договор допринесе за подобряване на мира и стабилността на Балканите. Това споразумение е и международно признат модел как да се разрешават различията между две отделни суверени държави под егидата на ООН – без да има намеса на трети страни.

Това се казва в официална позиция на гръцкото министерство на външните работи по повод позицията на руското МВнР относно Договора от Преспа.

„Нашите международни партньори трябва да зачитат духът и съдържанието на Договора и да подкрепят факта, че политическите ръководство на двете държави демонтристраха необходимата политическа храброст за постигане на решение на един толкова труден въпрос, а в същото време да бъдат защитени техните национални интереси“, пише още в документа на гръцкото МВнР. Надявам се Русия да зачита чувствителността на гръцкия народ по отношение на използването на името Македония и оттук нататък страната да използва новото конституционно наименование Република Северна Македония. И най-важното, ще се разграничават от подобни изявления, които представляват намеса във вътрешните работи на Гърция…Споменаването на политически събития от вътрешния живот на приятелски държави от страна на руското външно министерство не е на нивото, което характеризира гръцко-руските отношения и трайните приятелски връзки между нашите народи“, се казва още в съобщението от Атина.

В документа се подчертава, че това поведение „създава разумна загриженост, защото пренебрегва определеното със закони демократично функциониране на институциите в Гърция и на Конституцията, където има много ясни наредби за справяне с всякакви случаи и при всички положения не е работа за коментари на трети страни“.

Вчера, 14 декември, Министерството на външните работи на Руската федерация определи „решението на парламента на Македония за преименуване на страната, като решение наложено отвън, което не отразява волята на народа.“

„Налице е продължение на изкуствено прекроеното име на държавата, наложено отвън, с цел засилване на натиска Скопие да влезе в НАТО. Това е в нарушение на македонското законодателство. Позицията на президента на Република Македония и мнението на мнозинството от населението й, които отхвърлят преспанската сделка, са пренебрегнати“, пишеше в документа на руската дипломатическа служба.

„Неотдавнашните събития в Гърция красноречиво свидетелстват за експлозивността на ситуацията, подкопаваща стабилността и сигурността на Балканите – оттеглянето от правителствената коалиция на Панос Камменос, ръководител на Независими гърци, противопоставящ се на Преспанското споразумение, както и стартирането на процедурата за вот на доверие към кабинета на министрите. Заслужава да се отбележи, че в Атина преспанската сделка се опитва да заобиколи мненията на гражданите на страната в референдум по този въпрос, засягащ основните национални интереси“, се казваше още в позицията на руското МВнР. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.