Денков: Някои области няма да получат тестове до сряда

Общество

 3 Четения

„В момента, в който тръгне системата за малките ученици, се предвижда да се приложи също и за учениците от 5 до 7, плюс 12 клас. След това и останалите класове“, допълни той

Утре сутрин ще имаме обобщена информация, за това, което се случва в страната. Очаквам картината да е доста пъстра. В големите градове има повече желаещи да се тестват децата. В по-малките градове вероятно ще има съпротива. Ние създаваме условията, но ще се тръгне на училище, тогава когато училището е готово. Това съобщи служебният министър на образованието и науката академик Николай Денков за Нова нюз.

Той подчерта, че целия процес зависи от доставчиците на тестове: „Следващата партида с тестове са на границата, но не е ясно кога ще бъдат в МОН. Някои области няма да успеят да получат тестовете до сряда.“

„Досегашната система показа, че ние не можем да осигурим безопасност на децата. Стигнахме до това над 2000 деца да се разболяват от COVID седмично. Създадоха се условия за възникването на епидемичен взрив в училищата“, каза още министърът на образованието.

По думите му след въвеждането на мерките, е бил отчетен спад на случаите на заболели ученици.

„Трябва да предпазим, защото те също се разболяват и дори губят живота си. Досега сме загубили 17 деца. Аз като министър на образованието съм длъжен да запазя живота и здравето на учениците и на учителите. Миналата година 110 учители загубиха живота си, не искам това да се повтори. Опитваме се да създадем присъствен процес, който да е безопасен и за децата и за учителите. Ако съумеем да запазим мерките и те дадат резултат, в един момент може да се окажат ненужни. Ако беше направен пълен локдаун, след изтичането му, отново щеше да има нова вълна. При зеления сертификат пак има заразяване, но е по-плавно“, обясни още просветният министър.

Денков коментира и какви са изискванията към децата, които ще бъдат тествани. Той обясни къде и как ще става самата процедура.

„Изискването за тестването е децата да не са яли и пили 30 минути преди изследването. Децата могат да закусят вкъщи. Това е част от спецификацията на производителя. Тестовете ще се правят в класната стая. При добра организация една проба се подготвя за една минута. В заповедта е описано, че учителят сам не може да се справи, затова разчитаме на непедагогическия персонал и доброволците. След взимане на пробите, децата ще си слагат маски, за да се запази безопасна среда“, обясни той.

Той каза още, че при положителен тест на детето до 24 часа трябва да има направен PCR тест. „Ако той се окаже също положителен, едва тогава ще се карантинира паралелката“, уточни академик Денков. Освен това детето ще се върне в клас с отрицателен PCR тест и след карантиниране.

„По щадящи тестове няма. Нищо не влиза в устата на детето. Решението на здравното министерство смята, че това са правилните тестове в нашата епидемична обстановка“, разясни министър Денков на въпрос защо са избрани именно тези тестове.

На въпрос кога ще се върнат големите ученици в час, Николай Денков заяви: „В момента, в който тръгне системата за малките ученици, се предвижда да се приложи също и за учениците от 5 до 7, плюс 12 клас. След това и останалите класове“.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *