Дефицитът на витамин D води до депресия

Любопитно

 26 Четения

Според проучвания сред българското население, публикувани през последните години, изненадващо голям процент от нас страдат от недостиг на витамин D в организма. Това се установява чрез кръвен тест. Такъв дефицит се наблюдава в глобален мащаб и все по-силно привлича вниманието на учените и обществото.

Витамин D изпълнява много и различни функции в човешкия организъм. Има отношение към имунната система, развитието на костите (в детска възраст недостигът му води до рахит), а недостигът му се свързва и с някои видове рак. За да се синтезира в организма ни, е необходимо достатъчно количество слънчева светлина, затова през зимата недостигът е още по-осезаем. Витаминът се съдържа и в някои храни, като риба и яйца, но изглежда консумацията им не е достатъчна, за да се поддържат необходимите нива в тялото.

Сега в Ирландия е било проведено изследване, в резултат от което учените установили, че дефицитът на витамин D може да повиши риска от депресия с до 75% при хората на възраст над 50 години. Проучването е отнело четири години, през които били проследени 3965 души на възраст над 50 години. В края на периода 400 от тях развили депресия, като онези, страдащи от дефицит на витамина, се оказали със 75% по-висок риск от възникване на състоянието.

Учените смятат, че трябва да бъде обърнато по-специално внимание на недостига на този витамин и да се подобрят даваните насоки за приема му. Това би имало осезаем ефект върху психическото здраве на по-възрастните хора, а и не само. /lifestyle.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.