Димитър Ганев: Опозицията в БСП няма интерес сега да сваля Нинова, в друг момент ще й вземе главата

Политика

 33 Четения

Не съм сигурен, че някой знае какво ще стане в БСП. На 16 юни има конгрес – там може да се роди всякакъв вариант за нов лидер на партията. Но от гледна точка на политическия интерес – вътрешнопартийната опозиция няма да хвърлят сили да свалят Нинова. Защото местните избори чукат на вратата, БСП не е в добра кондиция. По-добре е да загуби още едни избори и тогава по-лесно да и падне главата. Това не би било в интерес на партията, ако това поражение падне върху нов лидер на партията. Това коментира в студиото на Нова ТВ политологът Димитър Ганев.

Той изрази своято позиция по въпроса за раздялата на премиера Борисов с зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Борисов познава най-добре Цветанов, работят вече 18 години. Потенциални рискове Цветанов да работи за друга партия – изключвам. Той буквално е вкоренил себе си в ГЕРБ. Иначе означава Цветанов да влезе във война с Борисов, посочи Ганев и добави, че въпросът не опира само до личността на Цветанов.

Това е началото на първата стъпка на един процес – сериозна промяна на ГЕРБ на местно ниво. Тази партия доминира в местната власт. Затова е много трудно след 12 години да удържат изборите в този вид. Но ако Борисов тръгне на война с местни структури, които са лоялни на Цветанов, това ще нанесе големи поражения на ГЕРБ. Макар да не мисля, че те не са лоялни и към Борисов, посочи Ганев.

Що се отнася до ДПС, той не мисли, че настъпва нова ера в Движението.

ДПС си направи ясен анализ, че няма основание за предсрочни парламентарни избори . Минава в нов курс – да има консенсус, като ДПС ще дава глас за популярни каузи, които ще срещат висока обществена подкрепа, каза Димитър Ганев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.