Доброволци чистят плаж „Черноморец“ край Варна

Варна

Акция по почистване на плажната ивица в района на хижа „Черноморец“ край Варна ще се проведе днес, 26-и октомври, научи Moreto.net.

Сборният пункт ще е на ул. „Антим I“ до Археологическия музей. От там доброволците ще тръгнат в 8:50 часа. Осигурен е както транспорт, така и необходимите материали за почистване като чували и ръкавици.

Тези, които желаят да съчетаят инициативата с приятната разходка ще се включат след поход от кв. „Галата“. Групата с водач Надежда Костадинова ще тръгне в 9:30 часа от последната спирка на автобус №17 в кв. „Галата“.

Събитието се организира от ТД „Родни балкани“ по повод Международния ден на Черно море, който отбелязваме на 31-ви октомври. На този ден през 1996 година се подписва Стратегически план за действие за възстановяване и защита от правителствата на шестте черноморски държави – България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна.

Планът съдържа 59 мерки, насочени към ограничаване на замърсяването, по-ефективно управление на биоразнообразието и реализацията на екологични проекти в Черноморския регион. Целта на ежегодното отбелязване е да бъде привлечено вниманието на обществеността върху всички усилия, които се полагат за опазването му.

Най-сериозна заплаха за екосистемата на Черно море са замърсяването, свръхуловът на риба и неустойчивото развитие на крайбрежието. В деня на Черно море учените напомнят, че всеки от нас може да помогне за опазването му – като не оставя боклук по плажа и не изхвърля безразборно найлонови торбички, не излива мазнини и опасни химикали в канализацията и пести водата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *