Доларът се понижава, попарен от сигналите на Фед

Бизнес

 21 Четения

Доларът се понижава в началото на валутната търговия в четвъртък, продължавайки негативната динамика от последните няколко дни. Инвеститорите анализират сигналите от завършилото вчера заседание на Федералния резерв на САЩ, макар да бяха очаквани от всички участници на пазара.

Американската централна банка смекчи подхода си към паричнокредитната политика за следващата година, макар и не толкова силно, каквито бяха опасенията на инвеститорите. Фед очаквано вдигна за четвърти път за тази година вдигна път базовите лихвени ставки с четвърт процентен пункт, до диапазона 2,25-2,50 на сто. Но прогнозира две вместо три покачвания на лихвите през следващата година, давайки сигнал, че втвърдяването на парична политика е към края си на фона на забавящия се растеж на американската и световната икономика.

Шефът на Фед, Джеръм Пауел, на пресконференцията след заседанието обърна внимание на високата степен на неопределеност по отношение динамиката и траекторията на лихвените равнища. Те зависят и биха се променили от редица обстоятелства, които могат да възникнат през следващата година, подчерта Пауел.

На този фон японската валута поскъпва днес сутрина спрямо американската с 0,5 процента до 111,91 йени за един долар. Централната банка на Япония, както и се очакваше, съхрани основните лихвени ставки, продължавайки свръхмеката си паричнокредитна на политика.

Еврото поскъпва с 0,2 спрямо долара до $1,1396. Общата валута бе подкрепена от новината, че ЕК постигна консенсус с Рим по отношение бюджета на Италия за 2019 година.

Фунтът стерлинг прибави към стойността си 0,3 процента до $1.2642 в в навечерието на заседанието на Банката на Англия, на което не се очаква промяна на лихвените равнища и паричната й политика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.