Доналд Тръмп: Джим Матис ще се оттегли от поста министър на отбраната в края на февруари

Свят

 22 Четения

Американският министър на отбраната Джим Матис се оттегля от поста в края на февруари, съобщи Доналд Тръмп в съобщение в Туитър, цитирано от Ройтерс и Франс прес.

Оттеглянето на Матис беше очаквано, след като в сряда Тръмп обяви, че оттегля американските военнослужещи от Сирия, въпреки опозицията от страна на съюзниците на САЩ и висшите военни представители в администрацията на президента.

В писмото до президента Доналд Тръмп, в което обявява оставката си, американският министър на отбраната Джим Матис посочва, че напуска правителството заради разногласия с президента, предадоха световните агенции.
„Тъй като сте в правото си да имате министър на отбраната, чиито възгледи са по-близки до вашите, смятам за правилно да се оттегля“, пише бившият генерал от морската пехота, ден след като Тръмп обяви предстоящо изтегляне на американските военни от Сирия – нещо, за което Матис беше категорично против, отбелязва Франс прес.

„Разбиранията ми, че към съюзниците трябва да се отнасяме с уважение, като наред с това сме проницателни както по отношение на злонамерените сили, така и на стратегическите съперници, са оформени в резултат на 40-годишният ми опит в тази област“, допълва Матис, цитиран от ДПА.

В Туитър президентът Тръмп посочи, че Джим Матис ще се оттегли, с почести, в края на февруари, и добавя: 
„Генерал Матис много ми помогна да накараме съюзниците и други страни да поемат своя дял от военните задължения… Изключително благодарен съм на Джим за службата му!“, допълва ДПА.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.