До седмица обявяват поръчката за нови газови тръби за 2,8 млрд. лева

Политика

 38 Четения

На 21 декември ще бъде обявена обществената поръчка за изграждане на тръби и компресорни станции за 2,8 млрд. лв., по които да се транспортира газът от “Турски поток” през България. Това обяви в парламента министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Както “24 часа” е писал, липсват 11 км от турската граница до компресорната станция “Странджа”, както и 484 км от компресорната станция “Нова Провадия” до сръбската граница при Зайчар.

Петкова представи на депутатите свършеното от министерството и “Булгартрансгаз” по актуализираната енергийна стратегия.

Договорът с избрания изпълнител обаче ще бъде под условие и ще зависи от осигуряването на финансиране, както и от резултатите от третия пазарен тест. Той е с обвързващи оферти и е за резервиране на капацитет на транспортиране на природен газ на входа при турската граница и на изхода – на границата със Сърбия.

Петкова поясни, че от 21 декември 2018 г. до 31 януари 2019 г. се очаква газовият оператор да стартира третата фаза на пазарния тест. На 21 декември се очаква КЕВР да излезе с решение за одобряване на документите за него.

В същия ден ще се случат две неща – ще бъде обявен тестът, както и обществената поръчка за проектирането и строителството на липсващите тръби.

Сред другите разписани промени в стратегията е създаване на газова борса у нас.

До края на годината “Булгартрансгаз” ще стартира създаването и?. Пак в този срок ще бъде създадена и дъщерната компания, която ще бъде оператор на борсата.

“Другата седмица предстои да бъде подписан меморандум за сътрудничество с “Централния европейски газов хъб” – компанията, която е оператор на борсите за природен газ в Австрия и Чехия”, посочи Петкова.

Министърът припомни още, че “Булгартрансгаз” предприема действия за придобиване на 20% дял в компанията, която ще е собственик на терминала за втечнен газ при Александруполис. Българската компания участва и в първия пазарен тест за резервиране на капацитет в терминала. /24chasa.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.