Дрон засне ексклузивни кадри във взривилия се блок на АЕЦ „Чернобил“ (ВИДЕО)

Свят

 5 Четения

Дрон засне за първи път помещенията на атомната електроцентрала в Чернобил, които не бяха разследвани след аварията през 1986 г., съобщава изданието VICE, цитирано от zashtoto.com.

Полетът е осъществен от Flyability с помощта на разработения от нея дрон Elios 2. Предназначен е за дистанционна проверка на опасни за хората места, предимно атомни електроцентрали.

Характерна особеност е наличието на твърда външна рамка около цялата конструкция, което позволява допир до предмети.

Първоначално беше планирано да се обследва само сграда в близост до електроцентралата, за да се тества технологията. Но когато група специалисти, отговарящи за безопасността на атомната електроцентрала в Чернобил, видяха възможностите на дрона, те поискаха да не се отлага, а да се инспектира 5-и блок, където никой не е бил от аварията през 1986 г.

„Мисията в Чернобил беше интензивна, защото стената, през която трябваше да прелетим, беше висока 70 метра, така че не можехме да върнем дрона при загуба на сигнала“, каза Чарлз Рей, който пилотира дрона.

Специалистите получиха голям брой висококачествени снимки и видеоклипове от вътрешността на силовия блок и се увериха, че вътре няма опасни ядрени материали.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *