Д-р Лидия Маринова: Радев и служебното правителство изпуснаха духа от бутилката в социалната сфера

Общество

 8 Четения

Д-р Лидия Маринова е педиатър и лекар ординатор с над 30 години стаж. Работи с неправителствени организации в областта на здравеопазването и социалните дейности. От 2018 г. е член на Консултативния съвет за ранна интервенция на деца с увреждания към УНИЦЕФ. Носител е на наградата на Националното сдружение на децата „Златна ябълка”. През 2019 г. е удостоена с награда за принос за развитието на социалните услуги и социалните политики в България и работа с неправителствения сектор.

Била е общински съветник във Варна и председател на комисията по „Социални дейности и жилищна политика“ в ОБС, зам.-кмет на града, народен представител. Д-р Маринова е кандидат за депутат от листата на коалиция ГЕРБ-СДС във Варна. Разговаряме с д-р Маринова за проблемите в социалната сфера, които назряха по време на управлението на служебното правителство на Румен Радев.

– Д-р Маринова, каква според Вас, е ситуацията в социалната сфера и кои са основните проблеми, решението на които не търпи отлагане?

– В условията на 4-та вълна от епидемията пред страната отново възникнаха много въпроси, нови изпитания и предизвикателства.

Не само в политическия и икономическия живот, но и в социалната и здравната система, които са неразривно свързани и пряко касаят живота и битието българите.

Що се касае до социалната сфера – там проблемите са социално-икономически и такива, свързани с възможността да се осигури достоен и качествен живот. Особено на хората със специални нужда и с увреждания.

За съжаление откакто ГЕРБ беше отстранен от управлението – възцари хаос, всичко върви стремително надолу и мисля, че е изпуснат духа от бутилката. За съжаление социалните мерки от бюджета за секторите, засегнати от кризата (като 60-40) не действат на много места. Все по-малко фирми се възползват от тази мярка, защото през 2020 г. с правителството на ГЕРБ условието за кандидатстване беше 20% спад в оборота, но сега е 40 на сто. Това изключително много стеснява кръга от фирми, които могат да се възползват.

Мярката 80-20, която и за туризъм и транспорт от половин година не се прилага.

Туристическият бранш и транспортът нямат преференции. Грантовете станаха кредити! Европейските средства от 100 млн. лв. за най-застрашените фирми се прехвърлиха във Фонда на фондовете и все по-малко компании могат да се възползват.

В много грехове беше обвинена Българската банка за развитие, в резултат на което не само е забавено плащането на кредитите от реализираните по време на ГЕРБ проекти, за да се подкрепи тяхната реализация, но и не се предвиждат нови.

70 млн. лв. за подпомагане с оборотен капитал на туристическия сектор, гласувани в актуализацията на бюджета, не са изплатени. Спрени са и парите от 35 евро за седалка на туроператорите. Това може да доведе до рязък спад на чартърните полети за България следващото лято, което още повече ще засегне туристическия бранш.

От друга страна галопиращата инфлация, скъпият ток и стоки спират покупателната способност на населението. ГЕРБ подкрепи 120 лв. надбавки върху пенсиите през октомври, ноември и декември, но не се знае от януари догодина какво става с най-уязвимата част от българите.

Мнозинството в 46-ия парламент реши преизчисляването на пенсиите да стане не от 1 октомври, а от 25 декември. Макар, че се твърди за увеличение от средно 84 лв., няма окончателна яснота какво става от 1 януари с окончателния размер на пенсиите и конкретно кои ще могат да разчитат на това.

Липсата на редовно правителство в 2 парламента се отразява и на социалните услуги. От тях се възползват хиляди хора – деца и възрастни, с увреждания, в затруднено положение и специални нужди. Приключват големи проекти за тези наши сънародници и няма яснота за съдбата им – дали ще се изпълняват като държавно делегирани дейности или ще бъде удължени проектите и дофинансирани. Няма намек за нов бюджет, и вместо да се мисли в тази посока, говори се за нова актуализация на съществуващата макрорамка. Интересно кой ще я направи!

Още от правителството на ГЕРБ е заложено увеличение на заплатите в социалната сфера, но разчети за догодина няма как да се направят пак поради липса на бюджет.

Как ще се дофинансират социалните услуги? Дори в местните бюджети разчетите са за по-ниски цени на ток, вода, услуги и средства за първа необходимост. Всичко това хвърля сянка за съдбата на всички социални услуги.

– Може ли да бъде овладяна ситуацията?

– Може, стига да има работещо и националноотговорно правителство. Това зависи от всеки един от нас, от това на кого ще гласуваме доверие на 14-ти ноември. Дали ще изберем с №15 президент, който ще гарантира обединението или ще заложим на вдигнатия юмрук на разединението, дали ще дадем възможност с №32 на можещи, работещи и знаещи хора да се справят с хаоса или ще заложим на кухи обещания. Ние сме тези, които решаваме бъдещето и си избираме, кой да ни управлява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *