Европа ще пострада най-много от евентуална финансова криза

Бизнес

 29 Четения

Евентуална финансова криза най-тежко ще бъде понесена от Европа, коментира финансовият анализатор Йонко Чуклев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

„ЕЦБ започна нетни покупки по програма за закупуване на активи през март 2015, като рекордният им обмен бе по средата на 2016 г. В цените на доста ДЦК, корпоративни облигации се виждаше, че почти нямаше възможност за спад заради тази огромна ликвидност“, заяви Чуклев. „Главната идея на ЕЦБ е да предотвратят дефлацията. Държави с по-висок дълг като Гърция, Италия, Португалия много разчитат на ЕЦБ, за да могат да емитират облигации на не толкова пазарни цени. Еврото може да се засили спрямо основни конкуренти“.

Част от успокоението на пазарите по повод решението на ЕЦБ е, че ще бъдат реинвестирани лихви в пълен размер, уточни Йонко Чуклев. Най-вероятно европейският пазар ще продължи да бъде сравнително добре ликвиден, допълни той.

Количествените улеснения не дадоха толкова добри резултати, колкото се очакваше, посочи гостът.

„Основните рискове в случая са пределно ясни – Брекзит и Италия. Важно е как и дали Великобритания ще излезе от ЕС. От друга страна, в последно време Италия е в крайна риторика с ЕК относно бюджетния си дефицит. Италианците желаят да финансират екстравагантни предизборни обещания“, обясни той. „Безработицата е висока, антирекорди по раждаемост в последните години, спад на индустриалното производство. 2019 се надявам да бъде година на реформи за Италия. Става дума за по-нормализирано дефицитно харчене и мерки, насочени към подобряване на бизнес средата в Италия“.

Трудно е да се прогнозира кой ще замести Марио Драги на поста председател на ЕЦБ и каква ще бъде неговата политика, прогнозира финансовият анализатор. Драги е наясно, че повишението на лихвите би означавало по-големи разходи за държавите с високи нива на дълг.

От последната среща на Фед може да се очаква едно повишение сега, но през 2019 г. Фед ще бъде по-спокоен в действието си, прогнозира Йонко Чуклев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.