„Един пояс, един път“ има положително влияние върху арабския свят

Бизнес

Китайската инициатива „Един пояс, един път“ има положително влияние върху икономиките в арабския свят, смятат ливанските експерти преди предстоящата среща на върха за арабското икономическо и социално развитие в Бейрут, предава bulgarian.cri.cn.

„Започнахме да усещаме положителното въздействие на инициативата в арабския свят на всички нива“, казва пред агенция „Синхуа“ Махмуд Рая, главен редактор на новинарския сайт „Китай в арабските очи“.

Срещата на върха в Бейрут, която е насрочена на 19 и 20 януари, е насочена към икономическото и социалното развитие на страните от Арабската лига. Освен горещите регионални проблеми, нарастващото влияние на китайската инициатива „Един пояс, един път“ върху арабските икономики също се обсъжда широко сред местните експерти. Рая подчертава, че търговията между арабския свят и Китай се е увеличила видимо, посочвайки, че Обединените арабски емирства (ОАЕ) са станали вторият най-голям партньор на Пекин в района със стокообмен от 41 милиарда долара през 2017 година.

„ОАЕ, например, се превърна в дом на китайските компании и бизнес в арабския регион“, казва той, припомняйки, че емирствата и Китай наскоро подписаха сделка за валутен суап за улесняване на търговията помежду им.

През последните няколко години се наблюдава значително увеличаване в броя на срещите на високо равнище и събитията, които събират арабски и китайски представители, като целта е засилване на икономическите и политически отношения между тях.

Общият обем на търговията между арабските държави и Китай достигна 192 милиарда долара през 2017 г., според предишни коментари на помощник генералния секретар на Арабската лига Хосам Заки. Предложената от Китай през 2013 г. инициатива „Един пояс, един път“ се основава на икономическия пояс по Пътя на коприната и на морския Път на коприната през 21-ви век, насочен към изграждане на търговска и инфраструктурна мрежа, свързваща Азия с Европа и Африка чрез възраждането на древните търговски пътища.

В рамките на инициативата Китай и арабските държави осъществиха няколко съвместни проекта и инвестиции, включително в електроцентрали, предприятия, индустриални зони и инфраструктурни обекти в Египет, Саудитска Арабия, ОАЕ, Тунис, Мароко, Судан и Оман.

„Ливан е важен за Пекин и като врата за китайските компании, които се стремят да участват във възстановяването на Сирия“, казва Рая.

Набил Срур, ливански писател и изследовател на международните отношения, заявява, че Китай помага на много арабските страни да изграждат своята инфраструктура. Срур, който е автор на книга за китайския опит в развитието ,казва, че с китайска помощ в Судан е изграден мост над река Нил и множество пътища в Сомалия. Китай също така е изпратил експерти в Судан, Мароко, Тунис, Либия, Алжир, Мавритания и Йемен, за да окажат финансова и консултантска подкрепа за развитието на техните икономики.

„Всички арабски страни поддържат интензивна комуникация и обмен с Китай, но трябва да се създаде цялостна мрежа от морски и сухопътни връзки, за да се възползват всички изцяло от взаимосвързаността“, каза Срур в интервю за агенция „Синхуа“.

Според първия китайски политически документ, насочен към арабските страни, издаден през 2016 г., като цяло те са най-големият доставчик на суров петрол за Китай и седмият най-голям търговски партньор на страната.

Ливанският политически анализатор Аднан Бурджи казва, че инициативата „Един пояс, един път“ носи взаимна полза и за двете страни, тъй като арабските държави напоследък се намират в период на икономическо подобрение благодарение на нарастващото си сътрудничество с Китай.

„Китай помага при изграждането на инфраструктура и осигурява обучение на кадри, докато в същото време внася нефт, газ, минерали и суровини от арабския свят“, казва Бурджи. Насърчаването на взаимната търговия и сътрудничество между арабските държави винаги е било във фокуса на предишните икономически срещи на високо равнище и е ключова тема в дневния ред на тазгодишната в Бейрут. Според Буржи, за да си сътрудничат по-добре в Китай, арабските страни трябва да бъдат по-единни в търговско, политическо и икономическо отношение. „Арабските държави разполагат с допълнителни ресурси и тяхното единство и сътрудничество с Китай ще намалят натиска на Запада и ще дадат сила и на двете страни“, категоричен е той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *