Екатерина Захариева се надява, че договорът за ракетите със среден обсег няма да бъде ликвидиран

Политика

 21 Четения

Министърът на външните работи Екатерина Захариева изрази надежда, че договорът за ракетите със среден обсег няма да бъде ликвидиран. На въпрос на „Хоризонт“ за ситуацията, след като Съединените щати обявиха процедура по оттеглянето си, тя отговори:

„Ние наистина благодарихме на САЩ, че са усетили притесненията на европейските партньори и отлагат с 60 дни, знаете, че те всъщност от пет години сигнализират поне над 30 пъти до момента, че имат съмнение за неизпълняване на този договор от страна на Русия и всички призовахме и се надяваме за диалог и за връщане на Русия към този договор. Това е всъщност решението на съюзниците от НАТО. Искаме този договор да бъде запазен, но за да бъде запазен, той трябва да се спазва от двете страни“.

На приключилата днес среща на външните министри от НАТО не е обсъждан въпросът за действия на пакта в Черно море след напрежението между Русия и Украйна в Керченския пролив:

„Не сме обсъждали конкретни действия, но така или иначе след анексията на Крим сигурността в Черно море е нарушена и съюзниците наблюдават ситуацията и правят оценка. Никой не желае по никакъв начин напрежението да ескалира, напротив, призоваваме за деескалация на напрежението“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.