Експерти: Цената на петрола може да стигне $100 за барел

Свят

Експерти: Цената на петрола може да стигне $100 за барел

Цените на петрола продължават да растат по време на търговията в сряда, след като Американският петролен институт (API) отчете значителен спад в американските стокови запаси миналата седмица. Вчера котировките се вдигнаха над 73 долар за барел след сигналите, че преговорите за иранската ядрена програма са в застой.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по 74,49 долара за барел, което е с 0,50 долара по-висока цена от края на предходната сесия. Във вторник тези контаракти поскъпнаха с 1,13 долара (1,6%) – до максимума от април 2019 г., 73,99 долара за барел.

Цената на юлските фючърси за американския еталона WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент достигна 72,56 долара за барел, което е с 0,44 долара (0,79%) по-вече от крайната стойност при вчерашната търговия. До затварянето на пазара във вторник стойността на тези договори се увеличи с $1,24 (1,8%) – до $ 72,12 за барел, което е най-високото ниво от 10 октомври 2018 година.

API вчера съобщи, че запасите от петрол в САЩ са намалели с 8,5 милиона барела през седмицата, приключила на 11 юни. Ако данните бъдат официално потвърдени, това ще бъде максималното намаление от януари, отбелязва Bloomberg.

Според API резервите от бензин в страната са се увеличили с 2,9 милиона барела, а дестилатите – с 2 милиона барела.

Анализаторите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват данните на Министерството на енергетиката на САЩ да покажат 4,2 милиона барела спад в запасите от петрол миналата седмица. Според тяхната прогноза запасите от бензин не са се променили, а на дестилатите – са се увеличили с 200 хиляди барела.

Седмичният доклад на Министерството на енергетиката на САЩ за енергийните резерви на страната ще бъде публикуван по-късно в сряда.

Повишаването на цените на петрола този месец се засили на фона на облекчаване на карантинните мерки във водещите световни икономики благодарение на ваксинацията срещу коронавирус. Основните търговци на суровини, включително Vitol и Glencore, вярват, че цените на петрола могат да се върнат до 100 долара за барел, пише Файненшъл таймс. Междувременно експертът на Goldman Sachs Джеф Къри прогнозира нов „супер цикъл“ на петролния пазар.

Главният изпълнителен директор на Trafigura Джеръми Уиър изрази загриженост относно предлагането на пазара на петрол. „Проблемът не е в търсенето. Ситуацията с предлагането е много тревожна“, каза той. „Виждаме спад на капиталовите разходи от 400 милиарда долара годишно преди пет години до едва 100 милиарда долара годишно.“

Петролът не се търгува над 100 долара за барел от 2014 г. насам, когато нарастването на производството на американски шистов нефт доведе до края на пазарния „супер цикъл“. В началото на този век цените скочиха от 10 долара за барел до над 100 долара за барел през 2008 г., водени от търсенето в Китай. Те бяха средно 100 долара за барел през следващите шест години./money.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *