Експерт: 1500 лева е стартовата заплата за програмисти. Тя стига 6000 лева след няколко години стаж

Бизнес Наука

За програмистите у нас стартовата заплата е в размер на около 1500 лева. С опит от между 4 и 6 години те вече могат да достигнат до месечно възнаграждение от средно 5000-6000 лева.

Това обяснява Георги Иванов, който е основател и главен изпълнителен директор на платформата за обяви за работа в технологичния сектор у нас Noble Hire, в интервю за Bloomberg TVБългария.

По неговите думи ИТ индустрията не се е оказала засегната от пандемията. Въпреки че някои компании са спрели наемането на хора за определен период през 2020 година, сега те отново са активни в това отношение.

„Имаше компании, които замразиха наемането, но сега са най-активни на пазара. ИТ индустрията е в подем и то сериозен“, казва той.

Що се отнася до това какви са най-търсените специалисти в сектора, Иванов посочва, че като брой обявите за проджект мениджъри и маркетолози са най-многобройни.

От друга страна специалистите у нас избират да работят или за познати и утвърдени големи компании, или за стартиращи фирми.

„Все повече хора искат да започна нещо собствено, да имат свой проект“, по този начин Иванов вижда основните промени, предизвикани от пандемията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *