ЕК: Великобритания досега не е поискала отлагане на немерението да напусне ЕС

Свят

 39 Четения

Говорител на Европейската комисия днес не отрече, че е възможно преразглеждане на политическото изявление, съпъстващо споразумението за оттеглянето на Великобритания от ЕС. Изявлението е документ, който е неделима част от постигнатото споразумение. Говорителят отново поясни, че самото споразумение с Лондон не подлежи на предоговаряне, предаде БТА.

В отговор на въпрос той съобщи, че Великобритания досега не е поискала отлагане на заявеното немерение да напусне ЕС на 29 март. Ако подобно искане постъпи, то трябва да бъде обосновано и следва да бъде утвърдено единодушно от останалите 27 държави от ЕС, добави говорителят.

Засега ЕС няма какво повече да направи, очакваме да научим от Великобритания какви са следващи й стъпки. Винаги сме готови да се срещнем и да разговаряме, но Европейският съвет реши през декември, че споразумението не подлежи на предоговаряне, допълни говорителят в отговор на въпрос дали може да се очакват още двустранни срещи.

Договорихме честна сделка, единодушно подкрепена от 27 държави от ЕС, приета от британското правителство. Важни са само оценките, които могат да изяснят следващите действия и тази яснота може да дойде само от Лондон. Важното за нас е да знаем какво да очакваме от Великобритания, а засега не знаем, заяви говорителят.

Той уточни, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е в Брюксел до края на работната седмица и е на разположение за среща с британския премиер Тереза Мей. По неговите думи работата на столиците в ЕС по подготовката за оттегляне на Великобритания без споразумение трябва да бъде ускорена. Всяка държава от ЕС е предприела приготовления, не всички имат същите или еднакво значими проблеми, посочи говорителят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.