„Елефтерос типос“: Паника в кабинета за Преспанското споразумение

Свят

 38 Четения

Вероятността да бъде разклатено крехкото мнозинство за ратификацията на Преспанското споразумение в гръцкия парламент след изявленията на македонския премиер Зоран Заев за възможно преподаване в Гърция на македонски език и за „Егейска Македония“ е основна тема на днешния гръцки печат, предаде БТА.

Партията Потами помрачава перспективите пред Преспанското споразумение, пише днес на първа страница „Ефимерида тон синдактон“. Вестникът коментира публикациите в две неделни издания, че лидерът на партията Ставрос Теодоракис е заявил пред свои близки сътрудници, че „първо ще видим официалните текстове на конституцията на Бившата югославска република Македония и после ще определим позицията си“. В по-ранните си изявления Теодоракис беше казал, че ще подкрепи ратификацията на споразумението в гръцкия парламент и беше основният аргумент за увереността на СИРИЗА, че ще успее да прокара документа въпреки несъгласието на коалиционния си партньор „Независими гърци“. „Ефимерида тон синдактон“ пише още, че вчера правителството е поискало Теодоракис да изясни действителната позиция на партията си. Според някои публикации центристът Теодоракис търси сближение с дясноцентристката Нова демокрация преди предстоящите догодина избори. Самият лидер на Потами вчера отхвърли подозренията, че търси място в листата на Нова демокрация.

„Паника в кабинета за Преспанското споразумение“, е заглавието в „Елефтерос типос“, който пише, че след войната с лявоцентристкото Движение за промяна, правителството е отворило нов фронт и с Потами.

„Катимерини“ пише, че след последните изявления на македонския премиер Зоран Заев, които намекват за съществуването на „македонско“ малцинство в Гърция, „аритметиката на Ципрас“ е започнала да се обръща. Освен 145-те гласа, с които разполага СИРИЗА, правителството разчиташе на още 8 гласа от различни групи, за да постигне мнозинство от 153 гласа – с два повече от абсолютното мнозинство от 151 гласа. Сред осемте бяха четирима от шестте депутати на Потами, лидерът на Демократичната левица Танасис Теохаропулос, както и трима независими депутати. В момента обаче от Потами сигурен изглежда само Спирос Данелис. Освен Теодоракис, още двама депутати от Потами започват да изразяват колебания, като единият настоява да бъде подписан допълнителен протокол към Преспанското споразумение, който да изясни „сивите зони“ в него – нещо, което правителството не разглежда като възможност. Теохаропулос пък заявява, че ще подкрепи споразумението само ако веднага след това бъде разпуснат парламентът и бъдат насрочени предсрочни избори. Според вестника премиерът Алексис Ципрас има сигурни само 150 гласа – 145 от СИРИЗА, Спирос Данелис от Потами, вероятно Катерина Папакоста, която наскоро влезе в правителството, още един независим депутат и двама от Независими гърци. Според правителството ратификацията може да стане и с обикновено мнозинство от 150 гласа, но според „Катимерини“ това ще бъде голям удар по авторитета на споразумението и на самия премиер.

„Филелефтерос“ коментира, че „няма мнозинство в парламента“ и че „рухва шантажът на кабинета“. Според вестника сега, когато са станали ясни негативните последици на споразумението Ципрас – Заев за страната, рухва безчестната коалиция, с която правителството се опитвало да проникне в демократичната опозиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.