Емилиян Гебрев се сдоби с прецизирано обвинение

Крими

 24 Четения

Бизнесменът Емилиян Гебрев бе привикан на разпит в специализираното следствие. Привикването е станало по телефона, той не е получил призовка, стана ясно от думите му пред медиите.

На влизане той коментира, че няма представа защо е призован, но предполага, че става дума за оръжейно дружество „Емко“, на което той е собственик. Припомняме, че през 2017 г. Гебрев бе обвинен в организиране на престъпна група за пране на пари.

След около час разпит собственикът на „Дунарит“ Емилиян Гебрев излезе от Националната следствена служба с прецизирано обвинение. Пред медиите той обясни, че обвинението е за съучастник, но той не е разбрал на кого?

„Това е едно абсурдно обвинение. Обидни неща не за мен, за цялата държава“, заяви Гебрев.

Обвинението срещу него е, че е знаел, че „Дунарит“ през 2010-2011 година е бил купен с изпрани пари от кръга на КТБ, но въпреки това през 2015 г. е решил да купи завода.

„Някога в далечната 2010-2011 година „Дунарит“ е бил придобит от кръга на КТБ. След колапса на банката на нас ни беше предложено да го купим и да го стабилизираме. Ние го направихме. Обвинението се състои в това, че „Дунарит“ е бил придобит 2010-2011 година с някакви престъпни пари, а това значи, че и аз съм престъпник, защото съм го купил. Ето това е цялата работа“, посочи Гебрев.

„През 2010 – 2011 година банката КТБ беше обявявана за №1 и собственикът ходеше само по червения килим… Знаел съм бил, че Дунарит бил купен с изпрани пари 2010“, допълни Гебрев, като подчерта, че никой не спори за парите, с които той е купил „Дунарит“ след краха на банката.

От думите му стана ясно, че привлечени като обвиняеми са и финансовият директор Кръстьо Кръстев, и адвокат Карадалиев.

На въпрос има ли постановена някаква мярка за неотклонение Емилиян Гебрев посочи, че такава мярка е имал – подписка – но тя тотално е отпаднала още преди време заради липса на основание.

Преди разпита от думите на Гебрев стана ясно, че е изпратил съобщение на премиера Бойко Борисов, в което е поискал среща, защото „напрежението ескалира и става много неприятно“. Бизнесменът призна, че няма представа с какво точно би му помогнал Бойко Борисов. Гебрев не каза и дали е получил отговор от министър-председателя.

Припомняме, преди три дни в студиото на БиТиВи Емилиян Гебрев коментира настоящата фактическа обстановка около обвиненията срещу него и сина му. Според него това е опит за спиране на дружеството „Дунарит“ и за неговото придобиване.

„Първата атака срещу мен беше опит за физическото ми отстраняване, а след това и за юридическо отстраняване“, изтъкна оръжейния търговец.

Във връзка с евентуална среща с премиера тогава Гебрев заяви, че „държавата е организирана така, че трябва да се обаждаме на премиера“.

Припомняме, че такава среща вече имаше – през есента на 2017 година, когато според думите на самия Гебрев, премиерът е бил подведен от страна на министър Караниколов.

Няколко месеца преди това лицензът на оръжейния завод „Емко“ беше замразен заради констатирани нарушения при съхраняването на боеприпаси и взривни вещества.

През август и септември няколко пъти работници от завода се събраха и протестираха, включително под прозорците на Министерски съвет, докато през октомври месец лицензът за търговия на „Емко“ бе възстановен.

Собствениците, управата и работниците от „Емко“ настояха освен лиценза да си получат обратно и договорите, прехвърлени към ВМЗ във времето, когато заради нарушения на безопасността, бяха лишени от лиценз.

Министър Караниколов пък посочи преди дни, че след като лицензът е върнат, „Емко“ може да прави каквото иска с продукцията си, а протестите на работниците от „Емко“ той определи като „рекет“ към държавата. /news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.