Емил Караниколов: Заради решението на съда за „Пирин“, бизнесът ще страда

Политика

 23 Четения

„След решението на Върховния административен съд, което отмени промените в плана за управление на Национален парк „Пирин“ ще има недоволни, най-вече от страна на бизнеса, но много неправителствени организации наобратно – ще са доволни“. Това каза пред БТВ министърът на икономиката Емил Караниколов.

Според него оттук нататък трябва да има широк диалог по отношение на „Пирин“ и да се намери най-доброто решение. „Трудно беше досега да има диалог, при положение, че се чакаше решение на съда, при положение че концесията за „Пирин“ е сключена преди около 20 години, при съвсем друг закон за концесиите“, допълни още икономическият министър.

Караниколов засегна и темата за бойните ни самолети. Според икономическия министър, ако се договорим със САЩ за F-16, той ще лети. „Условията не са само за пари, а става въпрос за срок за доставка на самите самолети. Тепърва ще има преговори. Ще преговаряме за доставка на самите самолети, за резервни части, за ремонта, както и за други, мисля, че е правилно решение, НС е органът, който ще одобри този договор“, бе категоричен Караниколов.

„Парламентът имаше две възможности – или да даде мандат, за да се водят преговори, или да прекрати процедурата и след година и половина пак да сме на това, което е било вчера“, добави икономическият министър.

Той каза още, че преговорите ще са публични и отбеляза, че трябва да имаме вяра на експертите. Министър Емил Караниколов коментира и темата за оръжейния бранш и бизнес и отношенията на министерството със собственика на фирма „Емко” и „Дунарит” Емилиян Гебрев. „Емко” каквито и заявки да е пуснала, ако той има твърдения, че сме го забавили и с един ден, ако не сме му пуснали документи, ако не сме му пуснали сделка – добре. Но е факт, че „Дунарит” работи и даже има договори с „Кинтекс”, каза икономическият министър. Той коментира, че е слушал интервю на Емилиян Гебрев, в което е казал, че за фирмата му няма договори.

„Това, че досега някой е взимал договори от държавната фирма „Кинтекс” за сметка на други частни компании и държавни, това не е проблем на министерството. Преди няколко месеца „Кинтекс” праща писмо до всички фирми в България, тъй като предстоеше сделка, които произвеждат определена продукция. На този въпрос от дружеството „Емко” са отговорили, че те няма да дадат оферта, защото не знаят принципала какво ще направи“, коментира още Емил Караниколов.

„Имахме един ангажимент към „Дунанарит“ – да не спира, и той работи, даже има договори с „Кинтекс“ към трети страни, но собствеността не е ясна и този проблем трябва да се решава напред в годините. В търговския регистър има вписвания, изчаквания на дела, пак вписвания“, отбеляза Караниколов. /faktor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.